Spoelwormen

Een spoelworm bij een kat is ongeveer 5 tot 10 cm lang.
Het ziet er uit als spaghetti. Kittens zijn heel vaak besmet met spoelworm.

Eieren van de kattenspoelworm kunnen overal liggen. De kat loopt langs die plaats en krijgt enkele eitjes aan de poten. Als de kat zich daarna likt en wast, komen de eitjes naar binnen.  Niet alleen de kat, maar ook de mens zelf kan de eitjes mee naar huis nemen aan de schoenen.  Zonder dat je iets hebt gemerkt, kan de kat dus besmet raken en komen de eitjes in het maagdarmkanaal.

De eitjes ontwikkelen zich tot larven, die de darmwand doorboren en een ingewikkelde tocht door het lichaam maken. Sommige larven keren terug naar het maagdarmkanaal en ontwikkelen zich daar, na een aantal weken, tot volwassen spoelwormen.
Een ander deel van de larven ontwikkelt zich niet en blijft in een rustfase achter in de spieren en het vetweefsel.

Zodra de poes in verwachting raakt, "ontwaken" deze larven en gaan naar het melkklierweefsel. Hierdoor worden de kittens besmet via de moedermelk. Na 3 tot 4 weken zijn deze spoelwormen volwassen geworden in de darmen van de kittens.
Deze volwassen wormen leggen tot 200.000 eitjes per dag. Op deze manier worden de omgeving en alle soortgenoten besmet. Hierdoor mogen we ervan uitgaan dat praktisch alle kittens besmet zijn met spoelworm.

Een andere vorm van besmetting zijn de prooien, zoals vogels en muizen. Deze dieren worden "toevallige tussengastheren" genoemd, omdat de eitjes van de wormen zich niet verder ontwikkelen in deze dieren. De eitjes worden als het ware een poosje "bewaard" in deze gastheren.
Ongeveer 3 weken na het eten van een dergelijke prooi zitten de spoelwormen in het maagdarmkanaal van de kat. Deze wormen produceren dan weer massaal eitjes en de omgeving wordt ook weer besmet.

Meestal zul je niets merken aan de kat, tenzij de besmetting ernstig is.  Bij een ernstige besmetting kunnen kittens zelfs direkt na de geboorte sterven.  Als kittens in de eerste week erg hoesten, is besmetting bijna zeker.

Vanaf de 2e tot 3e week kun je de wormen zien in de uitwerpselen.  Bij zeer ernstige besmetting is het mogelijk dat de wormen worden uitgebraakt.  Er is een verminderde weerstand tegen ziektes en soms heeft de kat diarree of juist verstopping.
Dikwijls is er ook sprake van bloedarmoede.  Let ook goed op opgezette buik en een doffe vacht.

Besmetting van de mens is ook mogelijk. Dit gebeurt eigenlijk op dezelfde manier als bij de kat.  Uitwerpselen van dieren kom je bijna overal tegen. Vooral een zandbak kan een bron van besmetting zijn.

Hoe behandel je je poes dan ? Allereerst contacteer je je dierenarts.

Weet dat niet alle behandelingen voor wormen ook alle wormsoorten doden !