Lintwormen

Lintwormen worden vaak overgebracht door vlooien.

Katten worden besmet door in het contact komen met uitwerpselen van besmette katten of het eten van besmet voedsel. Belangrijk om weten is dat de meeste wormen ook besmettelijk zijn voor mensen.

De lintworm leeft ook in de darm van de kat en kan van enkele millimeters tot enkele meters lang zijn. Een lintworm bestaat uit een kop, een hals en een groot aantal schakels (proglottiden) die gevuld zijn met tientallen eitjes.

De stukjes van de lintworm zijn te vinden in de uitwerpselen of op de vacht. Deze stukjes, die gevuld zijn met eitjes, worden opgenomen door een andere dier, zoals muis of vlo (de "tussengastheer").  In deze tussengastheer ontwikkelen de eitjes zich tot larven.
Als de poes zo'n gastheer (muis, vlo) opeet, wordt hij besmet.
De larven komen vrij in de darm en ontwikkelen zich daar tot volwassen lintwormen.

De besmette dieren kunnen volgende verschijnselen vertonen : vermageren, doffe vacht, lusteloosheid, duidelijk zichtbare derde (witte) ooglid, ...

De stukjes (zo groot als een rijstkorrel) bevinden zich in de vacht in de buurt van de anus en hierin zitten de eieren. Ze kunnen echter ook in de mand van de kat liggen.
Het ligt voor de hand dat deze stukjes ook in de ontlasting zullen voorkomen.

De lintworm die wordt overgedragen door de vlo, is besmettelijk voor de mens, maar niet echt gevaarlijk.
Als je toevallig een vlo hebt binnengekregen, kan een kleine volwassen lintworm zich in de darm van de mens ontwikkelen en zo aanleiding geven tot lichte buikklachten.
Anders ligt het bij een lintworm die vooral voorkomt in de Belgische Ardennen (maar ook elders in Europa). Deze lintworm (vossenlintworm) is amper enkele millimeters lang en vormt een waar gevaar voor de mens.
Deze lintwormen leiden tot cysten en gezwellen in zeer belangrijke organen als lever en longen. De mens kan besmet raken door contact met besmette dieren (hond, vos, kat) of door het eten van bezoedelde bosbessen.

Hoe behandel je je poes dan ? Allereerst contacteer je je dierenarts.

Het is raadzaam volwassen poezen viermaal per jaar te ontwormen met een ontwormingsformule die eitjes, larven en lintwormen in alle ontwikkelstadia doodt. Dit zijn zogenaamde breed spectrum ontwormingsmiddelen. Jonge dieren moeten veel vaker ontwormd worden.

Indien uw poes besmet is met de lintworm, is het ook aan te raden deze extra op vlooien te onderzoeken. Indien vlooien aanwezig zijn, dienen deze bestreden te worden. Ook de omgeving van uw huisdier moet vlo vrij gemaakt worden.

De dierenarts zal u zeggen welk middel u het beste gebruikt om de lintwormen te bestrijden.