Vlooien

Geen enkele kattenbezitter wil ze graag op hun poes, vlooien !  Je moet er nog maar aan denken, of de jeuk begint al.

Vlooien zijn hardnekkige parasieten die zich razendsnel vermenigvuldigen.  Ze springen op hun gastheer en zuigen zijn bloed op.  Het zijn beweeglijke bruin/zwarte diertjes.

Er zijn 2 soorten vlooien : kattenvlooien en hondenvlooien.  En er zijn mannetjes vlooien en vrouwtjes vlooien.

De vrouwtjes zijn het grootst. Een vrouwtjes vlo kan wel 50 eitjes per dag gedurende de eerste 3 levensweken leggen.
Deze miniscuul kleine eitjes vallen uit de vacht van uw poes. Op het tapijt, op de zetel, op de vloer, ... 

Na 2 à 4 dagen komen uit de eitjes larven. Deze larfjes zijn ongeveer 0,5 cm lang en zo dik als een draadje. De lichtschuwe larfjes kruipen in alle spleetjes en diep in de vloerbedekking.

Na 2 à 3 weken gaan de larven verpoppen. Deze poppen kunnen tot wel anderhalf jaar in leven blijven. Onder invloed van trillingen komt de pop uit en er is weer een nieuwe vlo die op zoek gaat naar uw poes.

Hoe warmer het is, des te sneller gaat de ontwikkeling van ei tot volwassen vlo. In de zomermaanden kan 1 vlo binnen 1 maand tijd wel 180 vlooien tot gevolg hebben en nog een groot aantal larfjes en poppen.

Vlooien kunnen niet op de mens leven, maar kunnen ons wel bijten.

Bovendien kunnen wij ook vlooien overdragen. Hoe vraagt u zich waarschijnlijk af ? Wel door uw poes te aaien. Soms blijven ze aan uw kledij handen, als u gaat zitten op een plek waar eitjes liggen, ...

Deze eitjes kan u ook oppikken als u bij iemand op bezoek gaat, daarom kan uw poes ook vlooien krijgen ondanks het feit dat uw poes nooit buitenkomt.

Vooral in de zomer of na een vakantie is de kans op vlooien erg groot. U kunt zelf veel overlast voorkomen door op tijd maatregelen te nemen.

Behandel je poes dus voordat hij krabt. Krabt je poes al, behandel hem zeker (met Stronghold, Frontline, Advantage, …) en zorg ook voor de behandeling van de omgeving. Dat betekent heel veel stofzuigen om de eitjes te bannen en sprayen om vlooien en larven te doden. Vergeet je wagen niet, want je neemt ze mee aan je schoenen.

Let op : Katten zijn erg gevoelig voor insecticiden. Gebruik voor katten dus vlooienbestrijdingsproducten die specifiek bestemd zijn voor katten en volg altijd de aanwijzingen op het etiket.  Raadpleeg bij twijfel altijd uw dierenarts of apotheker.

Voordat je denkt dat dit alleen over vlooien gaat: de vlo is een tussengastheer van de lintworm is. Doordat uw poes zichzelf bijt en likt om van de jeuk af te zijn, krijgt hij vlooien binnen. Zo raakt hij besmet met de lintworm. Vlooien en lintworm gaan altijd samen!